Eye fitness - 5 sunde øjenøvelser

Vi stiller store krav til vores øjne hver dag. Om du sidder meget foran en computer skærm, sidder bag rattet i bilen eller dyrker meget sport skal øjnene forholde sig til mange forskellige slags kontrast- og lys forhold 20 – 30.000 gange om dagen. Det kan ofte give sig udslag i form af træthed af øjnene og røde og irriterede øjne. Også hovedpine og nakkesmerter kan være en konsekvens af overanstrengelserne.

Men overanstrengte øjne kan afhjælpes med et par simple øvelser imellem de daglige opgaver

1) Muskel øvelse
Sid komfortabelt i en stol og hold hovedet lige. Se så langt du kan i alle 4 retninger: højre – venstre – op – ned. Hold blikket i ca. 5 sekunder i hver retning. Gentag øvelserne 3 gange. Husk kun at bevæge øjnene og ikke hovedet.
2) Blinke øvelse
Blink bevidst når du sidder foran computeren. Studier har vist, at vi ”glemmer” at blinke ved skærmarbejde. Det giver udtørrede tårefilm, hvilket gør at du efter en lang arbejdsdag føler træthed og irritation/grus i øjnene. 3) 20 – 20 – 20 reglen Hver gang du har kigget på ipad/mobil/computer i 20 minutter, så hold en pause i 20 sekunder, hvor du kigger 20 fod væk (ca. 6 meter). På den afstand slapper øjets ydre muskel af fra den vedvarende spænding, som opstår, når øjet kigger på en skærm tættere på.
4) Komplet mørke
Sid komfortabelt i en stol og luk øjnene, medens du holder hænderne op foran øjnene, så det bliver helt mørkt. Støt gerne albuerne på et bord og sørg for at øjenvipperne ikke går imod håndfladen. Træk vejret langsomt og dybt ind og ud i ca. 1-2 minutter. Fjern langsomt hænderne fra øjnene og lad lyset vende retur, medens du åbner øjnene igen.
5) Øjenmassage
En forsigtig massage er meget afslappende for øjnene. Brug dine fingerspidser til forsigtigt at massere området lige under øjenbrynet. Luk øjnene og slap af i kroppen, medens du masserer. Det er generelt en god idé at undgå direkte lys på din elektroniske enhed, da det vil få dig til at knibe øjnene sammen. Sørg altid for at sidde i et lokale med indirekte lys, hvis du er på enheden mere end 20 minutter ad gangen.

Mere om sunde øjne

Du kan læse mere om sunde øjne og få tips og tricks til sundhed på vores side Sundeøjne.nu